Blog
CLAT 2019- Mathematics Section Answer key & Explanations
- June 1, 2019
- Posted by: admin
- Category: Exam Analysis
Q.N.
SET-C |
Q.N.
SET-A |
Q.N.
SET-B |
Q.N.
SET-D |
CP
KEY |
CLAT KEY | EXPLANATION |
141 | 91. | 181. | 41. | B | B | use successive change 20-20+20 × (-20)/100 = -4% Hence 4% decrease |
142 | 92. | 182. | 42. | D | D | no of odd days in from 13^{th} Jan 1976 to 13^{th} Jan 1986 would be 10+3 (leap year)
so total odd days will be 13-7= 6. Hence Monday |
143 | 93. | 183. | 43. | A | A | 2(L+B) =60
Hence L+B=30. Now its length is twice its breadth so L=20 & B=10 Area= 20×10=200 |
144 | 94. | 184. | 44. | A | A | 6/5 of 6/5 of 75 =108 cms |
145 | 95. | 185. | 45. | D | D | Time = 1 minute = 60 sec and speed is 90k/h = 90×5/18 = 25 m/s
Hence length of train + length of platform = 60×25=1500 m 600+X=1500 so X=900 |
146 | 96. | 186. | 46. | B | B | Let x be CP hence 2 (X-80) = (98-X);
3X=98+160=258 X= 86 |
147 | 97. | 187. | 47. | C | C | A: B=100:80=25:20
B: C=100:95=20:19 Hence A: B :C= 25:20:19 so in a race of 20 A beat C by 25-19= 6 Therefore in race of 100 A beat C by 24 |
148 | 98. | 188. | 48. | B | B | Let Beena age at the time of marriage is X. So present age is 1 ¼ X= 5/4 X.
5/4X -X=8 year X=32 So present age 32+8 =40 years And 1/10 of 40 = 4 years (11/4 is printing error in question it must be 1 ¼) |
149 | 99. | 189. | 49. | D | D | 2 minute gains in 1 hour means 60 minute will show 62 minute similarly
60 sec will also show 62 second hence 62×6=372° |
150 | 100. | 190. | 50. | A | A | let X % took both Statistics & Math’s
80+45-X=100; X=25 % So 25% of Total = 40 Hence total = 160 |
151 | 101. | 191. | 51. | A | A | Since Kiran sister is 2 year older to her brother so her father will be 30+2 year at the time of birth of her brother. (Kiran father is 30 year old the the time of her sister) |
152 | 102. | 192. | 52. | D | D | no of working days will be 31-4-1= 26 days (4 Sundays and 1 second Saturday) |
153 | 103. | 193. | 53. | C | C | 450 students =270 cops; 1 students = 3/5 cops
Since 300 students already eaten so it is available for 450-300 = 150 students =150×3/5= 90 cops |
154 | 104. | 194. | 54. | B | B | D=30+33+36+39+42+45+48=273 km |
155 | 105. | 195. | 55. | C | C | use allegation 60 90
80 10 : 20 = 1 : 2 |
156 | 106. | 196. | 56. | B | B | Divide 2085 by 23 then remainder would be 15
Hence 15 should be subtracted to get divisible by 23 |
157 | 107. | 197. | 57. | B | B | Let capacity of the tank is 24 L.
Hence Pipe A filling speed is 24/6=4L /H Pipe B filling speed is 24/8=3L /H And Pipe C emptying speed is 24/12=2L /H So when all pipe together its speed will be 4+3-2=5L/h So total time 24/5 H= 4hours 48 minutes |
158 | 108. | 198. | 58. | D | D | since CP is same so overall profit % will be the simple average profit % of both article
Hence (5+X)/2=20 Hence X=35 |
159 | 109. | 199. | 59. | B | B | Let X amount invested in scheme Y
10% of X +18% of (25400-X)=6460/2 ( 1 year interest) 10%X+18% of 25400-18%X=3230; -8%X +4572=3230 8%X=1342 ; X=16775 |
160 | 110. | 200. | 60. | B | B | CI-SI for 2 term(half year) = 500(5/100)^{2 }= 1.25
(Compounded half yearly means 10/2=5% per half year and there will be two half year in one year) |